Linkuri utile

Prodacator pantofi de dans

Fedaratia Romana de dans sportiv

Dance Info

Magic Day

Cele 10 dansuri PDF Print E-mail

Pentru a ne asigura de diversitatea dansurilor predate la Scoala de dans ABC Dance, toate cele 10 dansurile de societate si latino-americane vor fi abordate de-a lungul cursurilor de dans la ABC Dance.
Datorita faptului ca unele dansuri necesita o rezistenta fizica mai buna, ne vom asigura ca aceste dansuri vor fi abordate in prima parte a lectiilor de dans, cand randamentul este la nivel ridicat.

Dansurile de societate sunt in numar de 5:

VALSUL LENT (The English Waltz): asa cum spune si denumirea, este un dans lent, elegant si romantic. Masura muzicala este de 3/4 (trei patrimi intr-o masura muzicala), tempoul fiind de 27-30 masuri pe minut. Fiind un dans de origine engleza, muzica ii confera un anumit caracter sentimental si sensibil. Este caracterizat prin inaltari si coborari ample si elegante fiind considerat regele de necontestat al dansurilor de societate. Pe scurt, valsul lent este un dans clasic, iubit de toata lumea.

VALSUL VIENEZ: dand senzatia ca dansatorii plutesc, este un dans rapid. Valsul vienez este un dans clasic, traditional, cu intoarceri continue, fiind intrerupt doar de pasii de legatura (schimbare). Masura muzicala este de 3/4, tempoul fiind de 58-60 masuri pe minut. Este cel mai cunoscut dans standard. In cursul secolului trecut, compozitorii vienezi au consacrat valsul ca muzica de dans si astfel valsul vienez a devenit la acea vreme unul din cel mai populare dansuri de moda, iar astazi atrage atat dansatorii, cat si spectatorii datorita elanului sau. In tara noastra, este dansul preferat de catre majoritatea cuplurilor de miri pentru deschiderea dansului la nunta (Click AICI pentru detalii despre Valsul mirilor).

TANGO: este un dans controversat, datorita faptului ca a avut inca de la inceput multi adepti, dar si oponenti, printre care episcopii francezi. Tangoul nu a fost acceptat nici la Londra initial, deoarece a fost considerat un dans erotic. Masura muzicala este de 4/4, tempoul fiind de 30-33 masuri pe minut.
Acest dans se caracterizeaza prin forta pasilor, cat si ritmul foarte sacadat, masurile sunt sincopate iar pauzele dramatice. Pasii de baza se invata destul de usor, dar caracterului dansului este greu de aratat, tine de abilitatea fiecarui dansator de a se adapta caracterului pasional al acestuia. Este un dans plin de personalitate, cu multa traire interioara, ce invaluie publicul cu parfumul sau.

QUICK STEP: este cel mai energic dans standard, cu ritm vioi dar, in acelasi timp, usor ca un fulg, emanand un farmec aparte. Masura muzicala este de 4/4, tempoul fiind de 50 masuri pe minut. Dansul necesita pasi rapizi deoarece figurile sunt dinamice, cere mult exercitiu si o buna sincronizare. Pentru incepatori dansul imprumuta multe figuri din vals lent executate insa pe un ritm mult mai alert. Dansatorii depun un efort intens in acest dans. Studiile arata ca energia consumata intr-un minut de Quick Step este comparabila cu o alergare de 1.500 m.

SLOW FOX
: este un dans standard, ce isi are originile in dansul Foxtrot. Slow Foxul este un dans swing, cu aplecari largi si ridicari si coborari, in care se foloseste mai mult corpul decat talpa sau genunchii. Aceasta denumire vine chiar de la vulpe (fox), animalul care se poate deplasa cu toate cele patru membre pe aceeasi linie, asemanatoare evidenta cu Slow Foxul. Masura muzicala este de 4/4, tempoul fiind de 30 masuri pe minut. Este un dans plin de prestanta, caracteristic stilului englezesc, fiind dansul cu cea mai mare eleganta si gratie. Se danseaza pe melodiile de mare stralucire ale stilului jazz lent-blues, lansate de cantareti precum Ella Fitzgerald si Louis Armstrong. Tempoul lent si succesiunea de pasi lenti si rapizi il fac un dans dificil de invatat, echilibrul dinamic foarte bun in pereche fiind o necesitate pentru acest dans.

Pe langa dansurile clasice latino-americane prezentate mai jos, vom aborda si pasi de Mambo, Rock'n'Roll, Salsa, Polka, Bossa Nova. Dansurile latino-americane sunt:

SAMBA
: cand spui Samba nu poti sa nu te gandesti la Carnavalul de la Rio de Janeiro, deci la Brazilia, unde este recunoscut ca dans national. Caracteristicile acestui dans sunt miscari ample de sold, laterale si sus-jos, rotirile executandu-se cu greutatea spre inainte, pe un picior flexat. Masura muzicala este de 2/4, tempoul fiind de 50-52 masuri pe minut. Pentru a reusi exprimarea adevaratului caracter al Sambei, dansatorii trebuie sa abordeze o interpretare vesela, exuberanta, fara a se uita interpretarea si din brate.

CHA CHA: Cha-cha-cha-ul este un dans latino-american de origini cubaneze, ce provine din mambo sau chiar din rumba, caracterizandu-se prin senzualitate, dar fiind in acelasi timp un dans foarte energic. Ca majoritatea dansurilor latine, si acesta se realizeaza cu o miscare a picioarelor aproape de podea. Masura muzicala este de 4/4, tempoul fiind de 30 masuri pe minut. Soldurile dansatorilor sunt relaxate si permit o miscare naturala a sectiunii pelviene. Libertatea de miscare in acest dans este mare. Numele cha-cha-cha este o imitatie a pantofilor dansatoarelor din cuplu. Dansul este plin de viata, pasional si jucaus, cu miscari stationare, adesea cuplurile miscandu-se in directii opuse.

RUMBA: denumita “perla dansurilor latino-americane”, este un dans al iubirii si suferintei, senzuala, pasionanta si subtila. Masura muzicala este de 4/4, tempoul fiind de 25-27 masuri pe minut. Se caracterizeaza prin miscari ample ale bazinului si unduiri elegante ale bratelor. Coregrafiile Rumbei sunt bazate pe elemente de tachinare. Femeia isi ispiteste partenerul, apoi fuge, il respinge. Ea poarta amprenta unei senzualitati agresive, iar el se manifesta defensiv. Pasii de Rumba construiesc o poveste de dragoste, care nu este intotdeauna implinita.

PASSO DOBLE
: isi are radacinile din Spania. Pe podelele de competitie, Passo Doble trebuie sa creeze atmosfera luptelor cu taurii.Masura muzicala este de 2/4, tempoul fiind de 60-62 masuri pe minut.  Este un dans in care barbatul are cea mai mare importanta, miscarile lui sunt pline de mandrie si demnitate, fiind sub lumina reflectoarelor. Passo Doble este o dramatizare prin dans a coridei spaniole. Barbatul il imita pe toreador iar femeia este intruchiparea muletei (capa, pelerina rosie cu care toreadorul agita taurul). Cuplul se desfasoara pe ringul de dans sub amenintarea unui taur imaginar.De remarcat pozele spectaculoase realizate de catre dansatori, ceea ce adauga grandoare dansului.Dansul acesta este ultimul dans ce se invata in timpul cursurilor de dansuri latino-americane, deoarece se bazeaza pe o coregrafie precis aranjata pe linia melodica, fiind un dans foarte dificil.

JIVE: este probabil cel mai energic dans din sectiunea latino-americana a dansulul sportiv, energia depusa de dansatori in jive fiind foarte mare, 1 minut de Jive fiind un exercitiu cardio excelent. Dezvolta musculatura picioarelor si abdominala mai ales in kick-uri. Dansul Jive este un dans static, in timpul dansului neexistand multa deplasare. Timpii accentuati sunt timpii 2 si 4. Muzica are un ritm de 4/4, cu tempoul de 42-44 masuri pe minut. Este un dans plin de viata, cu multe sarituri in care partenerii danseaza atat cu perechea, cat si individual. El poate fi dansat atat pe ringul de dans la o competitie de dans sportiv, cat si in discoteca sau in cluburi.